Electronica en onderdelen

Een interessante website voor cockpit bouwers is www.opencockpits.com.
Deze Spaanse site verkoopt diverse modules om je eigen cockpit mee te bouwen.
Aantrekkelijk is dat je ze kant en klaar kunt kopen, of als een bouwpakket zodat je wat geld kunt uitsparen als je handig met de soldeerbout bent.
Bouwinstructies, videos en de bijbehorende software kun je vooraf al downloaden van de site.

Hun systeem bestaat uit een USB printplaat waarop je 4 zgn. Master cards kunt aansluiten via parallelle poort kabels die vroeger werden gebruikt om printers op een computer aan te sluiten.
Iedere Master card heeft 72 digitale ingangen om allerlei soorten schakelaars op aan te sluiten en 38 uitgangen waarmee je een LED lampje kunt aansturen.
De Master card heeft ook een aansluiting waarop 4 Display cards in serie kunnen worden aangesloten.
Per Display card kun je maximaal 16 cijferdisplays aansturen om bijvoorbeeld de radiofrequenties in de cockpit te tonen.
Ze verkopen ook printplaatjes waarop je op een gemakkelijke manier 4, 5 of 6 cijferdisplays kunt plaatsen.
Om het e.e.a eens uit te testen heb ik 1 USB print, 1 Master print en 2 Display prints besteld.
Het solderen bleek niet al te ingewikkeld maar toen ik de USB print op de computer aansloot gebeurde er in eerste instantie helemaal niks.
Op aanraden van opencockpits.com (officieel geven ze geen ondersteuning op bouwpakketten) heb ik de soldeerverbindingen nog eens nagelopen waarna de USB print werd herkend door de computer.

Omdat er zoveel onderdelen in een cockpit zitten en het budget beperkt is ben ik op internet gaan zoeken naar een betaalbare oplossing voor de schakelaars etc.

Voor de meeste onderdelen ben ik terecht gekomen bij de Chinese webwinkel www.aliexpress.com
Schakelaars, draaischakelaars en LEDs zijn daar erg goedkoop en de kwaliteit lijkt acceptabel.
Vanwege de beschikbare ruimte heb ik voor de meeste functies mini schakelaars gekozen.
Een cockpit heeft ook een aantal schakelaars met een beschermkapje. Deze waren ook te koop op aliexpress, maar alleen voor de grotere type schakelaars (12 mm), dus voor de functies met beschermkap heb ik die grotere, duurdere schakelaars besteld

Moeilijk te vinden zijn de meer-assige draaischakelaars, die o.a. worden gebruikt voor het instellen van de radiofrequenties voor communicatie en navigatie in de cockpit. De onderste draaiknop wordt dan gebruikt voor grote stappen, de bovenste voor fijnafstemming.
Op aliexpress is een shop die ze voor ca. $ 3  verkoopt, maar zonder de extra drukknop die  nodig is voor sommige functies. Ook bleek de binnenste as van deze schakelaars erg kort, zodat ik die wil proberen te verlengen.

The annunciators normally are small boxes with a black or blue front panel with transparent texts that are illuminated in the background by two LEDs. They can be bought in sets for a complete cockpit, but because you need a so many of them it’s quite an investment.

In een Boeing 737 cockpit zitten een paar speciale schakelaars. Zoals die waarmee de motoren worden gestart: die draai je naar links en zodra de motoren lopen springen ze na circa 25 seconden automatisch terug. Hiervoor wordt een speciale constructie met een servo motor gebruikt.

Voor sommige functies wil ik drukknoppen met LED verlichting gebruiken die ik vond op aliexpress. Deze hebben een kapje dat er af te halen is waaronder een tekst met zwarte achtergrond kan worden geplaatst die met een laserprinter op papier is geprint.
Sommige van deze knoppen kunnen in meerdere kleuren oplichten. Voor die exemplaren heb ik knoppen met een witte LED (het kapje van deze heeft geen kleur) en verwijder ik de originele LED en vervang deze door een RGB LED die in meerdere kleuren kan branden.

 

In het ontwerp van de plexiglas panelen zijn alle gaten voor de schakelaars getekend zodat deze in het paneel kunnen worden gemonteerd. Voor de cijferdisplays moeten rechthoekige gaten worden gezaagd.

In de panelen zitten ook diverse wijzerplaten. Deze zijn het ontwerp meegenomen en moeten worden uitgezaagd zodat ze achter het paneel kunnen worden gemonteerd. Op deze manier wordt een sandwich constructie gemaakt met achter de wijzerplaat een servo motor voor de wijzer.

Sommige van de wijzerplaten hebben een dubbele wijzer. Hiervoor is een speciale constructie nodig met 2 servo motoren, tandwielen en een dubbele as. Geschikte asjes hiervoor zijn te koop bij http://www.modelbrouwers.nl. Daar verkopen ze messing, aluminium of koperen buisjes met diverse diameter die precies in elkaar passen, bijvoorbeeld eentje met een buitendiameter van 1.8mm terwijl de volgende een buitendiameter van 2.6mm heeft en een binnendiameter van 1.8mm.

 

The opencockpits.com electronics order arrived
De opencockpits.com bestelling is binnen
Opencockpits USB card kit
Opencockpits USB card kit
Assembly instructions
Montage instructies
Assembled USB card
Gemonteerde USB print met een rechts een verbinding met een mastercard via een PC parallelle poort kabel.

 

Assembled master card
Gemonteerde master card. In- en uitgangen worden verbonden via standaard IDE 40-pin kabels.

 

Assembled display card
Gemonteerde display print.

 

Opencockpits SIOC software input/outputs screen
Opencockpits SIOC software in- en uitgangen scherm.

 

SIOC programming
SIOC scripting
7-segment displays and mounting plate
7-segment cijferdisplays and montage print
Alps dual axis rotary encoder
Alps dubbelassige rotary encoder voor het instellen van de radio frequenties

 

Large switch with guard cap
Grote schakelaar met beschermkap

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s