CNC frees – selectie van de freesmotor

Aanvankelijk had ik als freesmotor de Bosch GKF600 op het oog, de Europese variant van de Bosch Colt die veel in Amerikaanse projecten wordt gebruikt.
In tegenstelling tot die Colt heeft de Europese variant echter een vast toerental, terwijl je voor verschillende materialen of freesdiameter een ander toerental wilt kunnen kiezen.

Op een van de Europese Openbuilds webshops www.vslot-europe.com zag ik een Kress FME-1050 freesmotor. Na wat verder zoeken bleek dit een erg geschikte frees te zijn met toerental dat in stappen regelbaar is tussen 5000 en 25000 toeren per minuut.
Hij is ook te koop bij www.damencnc.com en daar verkopen ze er diverse accessoires bij zoals een zeer stevige bevestigingsbeugel en spantangen voor diverse diameter freesjes.

Kress mounting bracket mounted on temporary V-slot gantry plate
Kress bevestigingsbeugel gemonteerd op tijdelijke z-as V-slot gantry plaat

 

Kress router mounted in bracket
Kress freesmotor gemonteerd in bevestigingsbeugel

De Kress heeft geen vaste netkabel maar een kabel die met een speciale stekker in het apparaat wordt bevestigd. Dit is handig als je de freesmotor tijdelijk uit de machine wilt halen wat tijdens het bouwen een aantal keer nodig was.

Kress mill with disconnected cable
Kress freesmotor zonder netsnoer

Standaard wordt de Kress geleverd met een 8mm spantang. Om ook frezen met 6mm en 1/8 inch (3.175mm) diameter te kunnen gebruiken heb ik die spantangen er bij gekocht. Voor 1/8 inch zijn veel goedkope freesjes te koop op www.aliexpress.com


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s