CNC frees – gebruikte software

Voor de CAM software die de G-code bestanden genereert waarme de frees wordt aangestuurd heb ik een aardige betaalbare oplossing gevonden op www.estlcam.com
De maker van deze software heeft een groot aantal videos gemaakt waarin wordt uitgelegd wat je er allemaal mee kunt doen en hoe.
Er kan een gratis versie worden gedownload waarin alle functies volledig werken maar met als enige beperking dat er een vertraging op de OK knoppen zit die steeds langer wordt.

Ontwerpen kunnen in een aantal formaten worden geladen zoals de schaalbare formaten SVG, PLT, AutoCAD DXF en 3D STL. Plaatjes kunnen worden geladen in JPG, PNG en GIF.

Estlcam heeft ook de mogelijkheid om de frees rechtstreeks aan te sturen via een Arduino bordje en stappenmotor drivers, maar omdat ik daarvoor al de Sainsmart printplaat heb exporteer ik de G-code naar de Mach-3 software die de frees aanstuurt.

Countersink holes of the z-plate in Estlcam
Countersink holes of the z-plate in Estlcam

Na wat experimenteren maak ik m’n ontwerpen nu in het gratis tekenprogramma Inkscape dat DXF formaat exporteert naar Estlcam en nadat in Estlcam alle bewerkingen zijn gedaan wordt daarmee G-code uitgeschreven voor Mach-3.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s