Externe cockpit schermen

Tijdens het wachten op de throttle quadrant printplaat heb ik nog eens gekeken hoe een externe Control Display Unit (CDU) van de Flight Management Computer (FMC), de Captain Outboard en Inboard displays en de beide engine displays met X-Plane kunnen worden aangestuurd.

Het idee is om een computer te gebruiken om de drie monitors met het beeld buiten de cockpit aan te sturen en een andere computer in het netwerk de simulator te laten draaien. Die laatste heeft maar twee monitor aansluitingen, dus hoe ga ik hiermee vier schermen aansturen die niet naast elkaar zitten en ook nog eens onder een verschillende hoek zijn gemonteerd? In totaal zijn er zelfs vijf schermen, maar de captain outboard en inboard schermen kunnen op een enkele breedbeeld monitor worden getoond.
En terwijl het in FSX mogelijk was om deze displays naar aparte vensters te verplaatsen die op een willekeurige plek op de monitors kunnen worden gezet is dit niet mogelijk in X-Plane.
Op de xplane.org site vond ik hiervoor twee mogelijke oplossingen: XTextureExtractor en ZHSI.

In eerste instantie heb ik XTextureExtractor getest, dat op zich goed bleek te werken, maar omdat de displays die hiermee uit de simulator graphics worden gekopieerd naar een apart venster kleiner zijn dan de echte versies zijn met name de teksten op het Outboard Display slecht leesbaar omdat de beeldpunten worden uitvergroot.

ZHSI daarentegen tekent zelf hoge resolutie instrumenten en is geschreven in Java zodat het op een Windows, Mac of Linux computer in het netwerk kan worden gedraaid.
Toen ik het de eerste keer opstartte crashte het meteen, maar dit bleek te komen door de oude Java versie die op de computer was geinstalleerd. Met een recente Java versie werkt het perfect, de instrumenten zien er prachtig uit in hoge resolutie en de ontwikkelaar heeft intussen extra instrumenten toegevoegd zoals de chronometers en het Integrated Standby Flight Display.

Ik gebruik een monitor voor de Inboard en Outboard Displays en een aparte monitor voor het bovenste motor display. ZHSI kan ook een flaps indicator tonen, die vlak boven het bovenste motor display zit en daarom op dezelfde monitor kan worden weergegeven.
Voor het onderste motor display had ik oorspronkelijk een kleine monitor gepland, aangestuurd door een derde computer die ik nog had staan.

Voor FSX had ik een app die nog op een oude iPad 1 kon worden gedraaid als Flight Management Computer met touchscreen, maar tot voor kort kon ik geen soortgelijke app vinden voor X-Plane. Maar inmiddels lijkt X-Plane behoorlijk aan momentum te winnen, want toen ik onlangs nog eens zocht vond ik de airFMC app (payware).
Wel jammer dat deze minimaal IOS 9 nodig heeft, dus hij draait helaas niet meer op een oude iPad 1 die anders toch niet meer zoveel te doen had, maar op een nieuwere iPad is het een prima FMC oplossing.

Later vond ik het ZCDU programma van dezelfde auteur als ZHSI dat kan worden gebruikt om beide CDU schermen op een externe monitor te tonen. In plaats van kleine monitors heb ik getest of het mogelijk zou zijn om het onderste EICAS display te combineren met beide CDU displays op een enkele, grote monitor.
Dit bleek mogelijk mits het lower EICAS display iets kleiner is dan normaal.
Met de kleine LED schakelaars die ik eerder heb gevonden voor de radio panelen zou het mogelijk moeten zijn om een platte FMC te bouwen die bovenop de monitor komt en waarbij het CDU display dan op de onderliggende monitor zichtbaar is door een gat in de printplaat.

Later bedacht ik me dat ik nog een NVIDIA Quadro NVS440 grafische kaart had liggen met vier monitor uitgangen die ik ooit tweedehands heb gekocht. Het is geen snelle kaart, maar waarschijnlijk snel genoeg om de vier monitors aan te sturen met de verschillende instrument displays.

Dus de uiteindelijke configuratie wordt nu 1 computer met 3 monitors die met X-Plane de omgeving buiten de cockpit toont, 1 computer met een tweede X-Plane licentie die de simulator draait en 1 computer met 4 monitors die via de ZHSI en ZCDU software alle MIP schermen genereert.

Nu er dus een oplossing was gevonden om alle externe MIP schermen aan te sturen vanuit X-Plane werd het tijd om na te denken over een behuizing voor de monitors met de volgende eisen:
– een mogelijkheid om alle printplaten uit het zicht te monteren
– een vloertje om de Saitek roer pedalen en een toekomstige vloergemonteerde yoke op te bevestigen
– verrijdbaar om gemakkelijker bij de achterkant te kunnen (hij staat in een hoek van een kamer met geen ruimte er achter)
– maar hij moet tijdens normaal gebruik niet verschuiven, dus bij voorkeur met intrekbare wielen

Terwijl ik op internet op zoek was naar de diverse afmetingen vond ik op de site www.cockpitbuilders.com een mooi 3D Sketchup design dat kon worden aangepast voor mijn specifieke eisen.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s